FR NL
FR NL

Het ontwerp van een nieuw Joods Museum van België gaat van start

2 november 2020 -

De selectie van het ontwerpteam voor de renovatie van het Joods Museum van België is afgerond en de laureaat is gekend. Beliris analyseerde samen met het museum, diens voorzitter Philippe Blondin en de Brusselse Bouwmeester de vier sterke kandidaat-projecten. De tijdelijke vereniging Tab Architects, Barozzi Veiga en Barbara Van der Wee wonnen de studieopdracht.

Het laureaat-project streeft 3 doelstellingen na: een architectuur die geïntegreerd is in de omgeving, coherent is met de historische context en de meest efficiënte indeling biedt voor het museum.

De nu krap opgedeelde ruimtes zullen geherstructureerd worden over 6 verdiepingen om een scenografie die interesse en emotie opwekt mogelijk te maken en om de circulatie van bezoekers te verbeteren. Verder worden de nodige aanpassingen gedaan om te beantwoorden aan de huidige normen inzake brandveiligheid en om de veiligheid te verhogen.

Op de gelijkvloers opent het gebouw zich naar de buitenwereld met drie grote vitrines, een knipoog naar diens verleden als winkel, die voorbijgangers een uitnodigende blik gunnen op de collectie. Er komt een ruime foyer met onthaal en museumshop, een patio met daarachter het café en een overdekte verbinding met het achterliggende NEC-gebouw. Onder het gebouw en de patio komt een ruime zaal van 360 m² voor de tijdelijke tentoonstellingen.

De permanente tentoonstelling wordt verspreid over de eerste tot vierde verdieping. De binneninrichting wordt sober gehouden met voldoende flexibiliteit voor de scenografie. De bewaring van archieven, historische objecten, boeken en kunstwerken zal verbeterd worden, met name dankzij een geoptimaliseerde verlichting, temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimtes.

Het nieuwe volume zoals voorgesteld door de laureaat  slaagt erin tegelijk verder te bouwen in de geest van de bestaande architectuur als zich te onderscheiden door de abstracte en strakke uitwerking. Het bevat een polyvalente zaal voor 250 personen en biedt met zijn loggia en terras een prachtig zicht op het Brusselse panorama. Het is ook zichtbaar vanaf de straat en wekt zo de interesse van voorbijgangers voor de vele activiteiten van het museum.

Het winnende ontwerp bereikt een subtiel evenwicht tussen behoud en vernieuwing. De neoclassicistische voorgevel wordt geïntegreerd in een nieuw geheel om een afdoende oplossing te bieden op de noden van een museum.

Het nieuwe museum wordt ook duurzaam met een doorgedreven energie-efficiëntie, een goed binnenklimaat en aangenaam comfort. Groendaken, duurzaam materiaalgebruik en onderhoudsvriendelijkheid worden in het ontwerp geïntegreerd.

Het geselecteerde ontwerpteam is een samenwerking tussen 3 architectenbureaus. Tab Architects, recentelijk geselecteerd als jonge beloftevolle ontwerper door de Gentse Stadsbouwmeester, heeft de ambitie om met hun projecten iets toe te voegen of terug te geven aan de stad. Barozzi Veiga, een internationaal gerenommeerd bureau uit Barcelona, heeft veel ervaring met het ontwerpen van musea. Barbara Van der Wee vervolledigt het team als expert in restauratie, herbestemming en actualisering van waardevolle historische gebouwen.

De financiering van het renovatieproject wordt verdeeld tussen Beliris, de Federatie Wallonië-Brussel en het Joods Museum van België.

Deze website gebruikt cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Ik ga akkoord
Meer info

Contacteer ons
per telefoon

0800 11 299 9u-16u
Bekijk het
multimodale plan
BELIRIS FOD Mobiliteit en Vervoer Vooruitgangstraat 56 1210 Sint-Joost-ten-Node icone de transport Noordstation - Rogier

Contacteer ons
via mail

fleche décoration

Vraag 1/6

Erreur

Resultaat :

fleche de décoration